27-01-08

Avondje met de gouden groep van Monique de Winter

Zoals beloofd maar veel te laat, waarvoor mijn excuses, volgen hieronder de recepten van de zeer gezellige avond. We waren met 11 personen : 9 vrouwen wild enthousiast en 2 mannendie zeker niet minder enthousiast waren. Dat beloofde dus een plezierige avond en dat werd het ook. Welnu, hier de menu van het evenement :YAM WOON SEN LUAM MIT (dit is de officiele naam van het gerecht)Ingrediënten : 200 gr scampi's - 200 gr calamars - 100 gr vermicelli ook wel soja vermicelli genoemd - 50 gr gegrilde pindanoten - uien, tomatenn bleekselder, chilipepertjes, koriander en lente uitjes naar believen, cocosmelk en voor de vinaigrette saus vissaus, limoensap en palmsuiker. Bereiding : pel en ontader de scampi's, snijd de calamars langs één kant open, controleer of alles weg is en snijd voorzichtig diagonale lijnen erin, mar niet erdoor, daarna snijd je ze in stukken (als je het goed doet, krult het mooi op als ze gekookt worden) ; de vermicelli heb je ondertussen in warm water geweekt ren als ze zacht zijn snijd je deze ook wat kleiner en laat ze goed uitlekken.ondertussen heb je de groenten gesneden : de bleekselder in dunne boogjes, de tomaten ontpit en in blokjes evenals de komkommer(gebruik hier niet te veel van tenzij je er hopeloos dol op bent)ontpit en in blokjes ; de chilipepertjes ontpitten tenzij je graag heel heet wilt eveneens klein snijden, de lente uitjes en koriander worden ook fijn gesneden en de uien liever nog sjalotten ook fijnsnipperen. De groenten doe je in een salade kom en in een wok of diepe pot warm je kokosmelk en water in de verhouding van half-half op. Van het moment dat het kookt, gaar je hierin de scampi's (als ze gaar zijn - niet te lang- haal je ze eruit en doe het in een ander kom), dan de calalmars (ze zijn klaar als ze beginnen te krullen tenminste als ze goed gesneden zijn, zoniet niet te lang anders worden ze taai) en tenslotte doe ik de vermicelli er evendoor (in de zomer is dit niet noodzakelijk, maar wel veel lekkerder, maar in de winter vind ik persoonlijk dat het allemaal te koud is)en haal ze als ze lauw zijn eruit en mang ze samen met de scampi en calamar dooreen en voeg ze dan toe bij de groenten. Ondertussen heb je op klein vuur de palmsuiker laten smelten met de welriekende vissaus (tip : stamp de suiker even fijner in de vijzel of snijd ze kleiner met een mes) en doe van het vuur de limoensap erbij (verhouding zout en zuur is ongeveer 2/3 - 1/3, maar je kunt altijd bijdoen naar eigen smaak) en deze vinaigrette overgiet je over het geheel en roer goed om. Doe nu ook de chilipepertjes en koriander erbij en meng nog eens goed ; proef en kruid eventueel bij. Tot slot mag je maar moet je niet de gegrilde pindanoten, die je fijner gestampt of gesneden hebt erover strooien en kan je de sla lauw eten of even laten rusten (beter voor de smaken even te laten rusten ; ze worden dan intenser) en ze koud verorberen.Ons tweede recept was de SATE KAI met zijn PINDASAUS : voor de saté kai heb je buiten satéstokjes nog 400 gr kipfilet en 1à2 zakjes marinadepoeder voor saté (koop je in de oosterse supermarkt kant en klaar)en een beetje kokosmelk. voor de saus hebt je rode currypasta, vissaus, gegrilde en gestampte pindanoten, palmsuiker, kokosmelk en kaffir-limoenblaadjes nodig. BEREIDING : saté marinade poeder met een beetje kokosmelk mengen tot je een smeuiige pasta krijgt ; hierin marineer je de kipfilet, die in repen (je mag natuurlijk ook altijd blokjes snijden als je dat gemakkelijker vindt)hebt gesneden. Het liefst laat ik ze een nachtje over in de marinade, maar op zijn minst toch een kwartier en rijg ze dan aan de saté stokjes. Ondertussen maak ik de saus door een pan op het vuur te zetten (persoonlijk fruit ik een handvol fijngesneden sjalotjes eerst voordat de rode currypasta erin gaat, geblusd door de kokosmelk) doe de kokosmelk erin - de hoeveelheid bepaald de hoeveelheid van de saus - en warm die op, dan de rode currypasta naar smaak erin doen en de fijngesneden limoenblaadjes zonder nerf erbij doen, kruiden met vissaus en palmsuiker. Als alles goed opgelost is, pindakaas toevoegen (niet te veel anders gaat het overheersen)De saus moet nu zachtjes verder sudderen en is klaar als er een olie laagje bovenop komt drijven. Vergeet vooral niet te proeven en bij te kruiden ! De saté's kunnen nu gegrild worden ; dat kan ofwel in een grilpan of in de oven (vind ik persoonlijk niet lekker) ofwel in een paanmet een beetje olie bakken ofwel op de BBQ maar dan wel een beetje olie in de marinade doen. SmakelijkNu het derde gerect : een curry van rundsvlees ofwel KAENG PHANAENG NUEA : hier hebben we voor nodig : 800 gr rundsvlees (als je het thuis maakt, pak dan een goed stuk stoofvlees van de endvogel ; heb je haast pak dan gepelde beefsteak) dat je in plakjes snijdt ; wat olie, currypasta panaeng, palmsuiker, kaffir-limoenblaadjes, vissaus en kokos-melk. Hoe gaan we te werk ? : we zetten een pot (kan ook een wok) op het vuur en als het warm is doe ik er een beetje olie in en fruit de currypasta erin, blus af met een beetje kokosmelk en als de currypasta goed opgelost is, doe ik het vlees erbij en roer ze goed samen. Nu doe ik de limoenblaadjes (ontnerfd) erbij en nog wat kokosmelk (afhankelijk hoeveel saus je wilt hebben) en laat het geheel zachtjes voortsudderen tot er olie komt bovendrijven (zie satésaus). Kruid met palmsuiker en vissaus.Nu zijn we aan het vierde gerecht :NUA PHAD BAI KHA PRIO ofwel geroerbakken rundsvlees met chili en basilicum. Ingrediënten : 800 gr gepelde beefsteak in dunne plakjes , arachide olie, vissaus, oestersaus, kimao of wel chilipasta, uien, look, chilipepers, basilicum, donkere sojasaus, palmsuiker.Hoe bereiden we deze plat : wok op vuur zetten en goed verhitten (hij moet echt heel warm zijn, anders gaat het vlees koken ipv bakken)dan een beetje olie erin laten warmen en vervolgens gaat er achter elkaar in de uien, look, kimao, vlees, pepertjes en van kruiden oestersaus, donkere sojasaus, evt vissaus en roebakt to het gerecht kleurt. Nu is het moment aangekomen om een beetje palmsuiker erbij te doen om te karameliseren en handvol basilicumblaadjes.Na deze intense kook konden we nu genieten van al het heerlijks dat jullie zelf bereid hebben en ik hoop dat jullie na deze receptjes zeker verder zullen experimenteren.Mochten jullie verdere vragen hebben, ik sta altijd klaar om ze te beantwoorden.Na het afsluiten van deze avond, bleef me een aangename herinnerng en ik hoop zekerdat ook jullie er een plezierige avond met een staartje aan overgehouden hebben

23:54 Gepost door Yvonne bij Mmmmh ! in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |